A boldogság temploma Hundertwasser szerint

Alig egy hónapja, a bärnbachi üveggyári látogatásom során eljutottam egy olyan helyre, amelynek - talán nem túlzok, ha azt mondom - még mindig a hatása alatt vagyok. Maga az üveggyár is fantasztikus élmény volt, de amit utána láttam, afölött még mindig „nem térek napirendre”: egy templom, amely maga a vidámság.

 

Még sohasem voltam olyan templomban, Istennek olyan házában, amelynek minden szegletéből, de még a környezetéből is a vidámság, az életigenlés sugárzik.

 

Hundertwasser tervezte templom Barnbachban

 

A Hundertwasser által felújított Szent Barbara templomról van szó. A templom a II. világháború után épült, de az 1980-as évekre már renoválásra szorult. Hundertwasser sokszor megfordult a községben, a helyiek ismerték festői stílusát, de kérdés volt, hogy a lakók szeretnének-e merőben új irányvonalat az épület felújításakor vagy inkább megmaradnak a hagyományos építészeti jellegnél.

 

A kérdést megszavaztatták, és kiderült, hogy a városka lakói egyértelműen Hundertwassert akarják. A művész ingyen (!) elvállalta a felújítást annak fejében, hogy szabad kezet kap. Nagy kockázatot vállaltak a helyiek, hiszen egyrészt Hundertwassernek nem volt építészmérnöki végzettsége, másrészt pedig biztosan tudhatták, hogy merőben szokatlan templomuk lesz, amely esetleg másokból rossz érzéseket válthat ki.

 

Hundertwasser mellé azonban csatlakoztak statikusok, építészek, akik a felújítás szakmai részében segédkeztek, így a művész nyugodtan szabadon engedhette fantáziáját: saját, jellegzetes stílusát és formavilágát adta hát a bärnbachi Szent Barbara templom felújításához.

 

Hundertwasser tervezte templom Barnbachban

Templom Hundertwasser értelmezésében

Hundertwasser „hozta a formáját”:

  • színes kerámiák,
  • arany színű hagymakupola,
  • hullámzó terek és falak,
  • igazi színkavalkád

jellemzi a Szent Barabara templomot és környékét is. Az épület körüli park talaja is "hegyes-völgyes-kacskaringós", aminek persze megvan a magyarázata: a hullámzó tér Hundertwasser szerint a gondolataink áramlását és ritmikáját jelképezi. A templom pedig éppen az a hely, ahol az emberek Istennel beszélgetnek, gondolataikba merülnek, reményt, vígaszt keresnek, erőre kaphatnak. Belsőnkben ilyenkor minden „áramlik, hullámzik”. A gondolatmeneteink eme virtuóz szárnyalása jelenik meg Hundertwasser munkáiban, ahogy a Szent Barbara templomban is.

 

Hundertwasser templomudvara Bärnbachban

 

A templomot 12 színes kapu díszíti körben a nagy vallások és kultúrák szimbolikájával, amely a nyitottságot és az átjárást képviseli.

 

 

Az élet sokszínűsége a templom belsejében is visszatükröződik. Azonnal megragadott a keresztelőhelyet megvilágító ólomüveg-ablak, amely fürdőzik a napfényben, így szórva színes vörös, zöld és kék sugarait a kádra és a templom kövére.

 

Hundertwasser tervezte ólomüveg ablak a barnbachi templomban

 

Hunderwassernél tehát nincsenek "véletlenek", meggondolatlan színek és formák, mindennek van magyarázata, értelme.

Hundertwasser világának mindenhol van helye

Megmutatkozik ez Blumauban, az "osztrák Hévízen" épült fürdőkomplexum építésénél is, ahol – természetesen – Hundertwasser az elejétől a végéig együttműködő partnere volt a szállodatulajdonosi elképzeléseknek. Volt szerencsém látni ezt a hatalmas területen felépített épületegyüttest is - bár sajnos időm nem, hogy megmártózzak a vulkanikus ásványi fürdőben. A komplexumot azonban végigjárhattam, és hagytam, hogy magával ragadjon a természetközeliség, az ismert színkavalkád, a hullámzó terek, csigavonalak és a többezer ablak, amelyek a gyönyőrű tájat engedik láttatni.

 

Hundertwasser tervezte fürdőkomplexum Blumauban

Hundertwasser tervezte fürdőkomplexum Blumauban

 

Ha hiszed, ha nem, mindegyik ablak más-más színű és formájú, mégis csodálatos egységet tükröz. Ezeknek az épületeknek a közelében egyszerűen nem lehet szomorkodni! Annyi a felfedezésre váró tér és szín, annyira magával ragadó Hundertwasser világa, hogy szinte alig lehet befogadni. Mégsem fáradtam el a látványban, sőt arra inspirált, hogy az MJ glass design világát tovább színesítsem ezekkel a darabokkal.

 

Hundertwasser inspirálta ékszer az MJ glass design-tól - 1

Hundertwasser ihlette üvegékszer az MJ glass designtól

 

Remélem, neked is tetszenek, és bízom benne, hogy átérzed a színek, formák igazi üzenetét: az élet szép, rajtunk múlik, észrevesszük-e.Vissza