A Capella ékszercsalád születése

Kiskorom óta szeretem a csillagokat. Nem is tudom elképzelni, hogy ne legyen értük odáig mindenki. Néha bele is képzelem magam a nagyon régi, ősi korokba, amikor az emberek még semmit sem tudtak a világról. Amikor minden furcsa, szokatlan, ám mégis varázslatos és lenyűgöző égi jelenség mögé isteni csodát vagy az ördög keze munkáját képzelték.

 

Vajon az akkori emberek mit gondolhattak valójában a csillagokról?  Vajon ki volt az első, aki mitológiát gyártott köréjük?

 

Csillagszámlálók

Mert azt tudhatjuk, hogy az első csillagkatalógust Si Cseng kínai csillagász készítette el az i.e. IV. században. Arról is olvashatunk, hogy három századdal később Csang Heng tudós már 2500 csillagot számolt össze szabad szemmel. Ma viszont már ott tartunk, hogy több mint 180 millió csillagot és galaxist tanulmányozhatunk kedvünkre. Sőt hétvégén, május 11-én, a Csillagászati nap alkalmából ezt tényleg meg is tehetjük. Ilyenkor ugyanis a csillagászok felállítják hatalmas távcsöveiket a járdákon és bárki belenézhet. Hogy pontosan hol, arról itt  találsz információkat.

 

 

Idén nagyon gondolkozom azon, hogy megkeresem az egyik ilyen helyet. Mert bár – ahogy mondtam – gyermekkorom óta rajongok az égitestekért, a látványos égi jelenségekért, még soha nem volt hozzájuk így szerencsém. Pedig csodálatos élmény lehet, és talán elárulják a köréjük szőtt mitológiai történeteik titkát is. De nem csak ezek a történetek vonzanak.

A kis herceg és a csillagok

Emlékszel A kis hercegre? Most felnőttként szerettem csak meg igazán. A végén, amikor a halálára készül, azt mondja:

„Éjszaka majd fölnézel a csillagokra. Az enyém sokkal kisebb, semhogy megmutathatnám, hol van. De jobb is így. Számodra az én csillagom egy lesz valamerre a többi csillag közt. Így aztán minden csillagot szívesen nézel majd... Mind a barátod lesz.”

 

 

Ez a pár sor nagyon megmaradt bennem, és gyakran eszembe jut, amikor a csillagokat bámulom. Mindegyik a barátom, még ha éppen csak egyet keresek is. A csillagok vonzásában, az ő hatásukra készültek el annak idején az első Capella ékszereim is.

A Capella csillag fénye az MJ glass design ékszereiben

Ha követsz a Facebookon, ott már írtam róluk pár sort. Pontosabban a Capella csillagról. Ez azért nagyon különleges a számomra, mert csillagászati távcsővel egynek látszik, pedig valójában kettő. Az „ikrek” tőlünk mindössze 41 fényévnyire, egymástól viszont 100 millió kilométerre keringenek az Auriga csillagképben. A fényük a köztük lévő nagy távolság ellenére sem különíthető el a Földről nézve. Ez az, ami annyira magával ragadott.

 

Ahogy a közösségimédia-felületemen említettem, ennek a két csillagnak a fényösszeolvadását jelképezi a Capella ékszercsaládom. Itt a nyakláncon lévő szélső „csillagok” tulajdonképpen a középső üvegdarabban egyesülnek. Most két új szett is készült ebben a szellemben, amelyet a webshopban is megtaláltok.

 

Hátha segítségükkel ti is közelebb kerültök az általatok keresett és szeretett csillag(ok)hoz. Mert hiszem, hogy szeretteink el nem múló fénnyel csillagokká is lesznek.Vissza