A remény Fridája

A remény színe a zöld, amire mindig és mindenkor szüksége van az embernek. A koronavírus nem veszélyesebb, mint más ismert vírus, ami miatt viszont most gondot jelent az emberiségnek, hogy még nincs ellene ellenszere. Maradhat hát az előírások betartása és a remény. Remény, hogy hamar túlleszünk a nehézségeken, hogy hamar lesz a vírus ellen oltóanyag és hogy minél kevesebben fognak megbetegedni nemcsak nálunk, hanem az egész világon.

 

Ezek a gondolatok indítottak arra, hogy megalkossam a legújabb Moira-szettet, egy matt türkizzöld és irizáló pezsgőszín párosításából készített MJ glass design ékszeregyüttest. Nyaklánc, rugalmas karkötő, gyűrű és lógós fülbevaló alkotják ezúttal a szettet, amely a jelenlegi sorsunkat szimbolizálja.

 

A pezsgő üveg gyönyörű alapszíne mellé egy kevés zöldesaranyos árnyalat is vegyül, ezáltal hol hideg, hol melegebb hatást sugároz. Akár csak a napjaink. Hiszen most valóban kaotikus időszakon megyünk keresztül: te is és én is. Hol megnyugszunk kissé, hol – az újabb hírek hatására – ismét aggódni kezdünk. A feszültség még úgy is kézzel fogható, hogy nem is találkozunk emberekkel. Vagy talán éppen ezért olyan sűrű most mindenhol a levegő…

A remény szürreális világa

Ezért hát a Moira, amely a tavaszi napfényben megcsillanva erőt és reményt ad, szeretettel tölti meg a szívünket és energetizál. Most erre van a legnagyobb szükségünk: megnyugvásra, kitartásra, erőre, hogy aztán folytathassuk megszokott életünket vagy épp változtathassunk eddigi rossz szokásainkon.

 

Most minden olyan szürreális, mégis nagyon valós. Talán nem véletlenül jutott eszembe Frida füveskönyve is Francisco G. Haghenbeck tollából. Úgy vélem, igazi kapaszkodó lehet azoknak, akiknek most nehézre fordult a sorsa. Frida is a saját balesetéből merített erőt egy életre és nézett szembe legyőzhetetlenül későbbi sorsával. Tudom, hogy nem kell őt bemutatnom, hiszen nem is olyan régen még a csapból is ő folyt.

 

Nem is róla, hanem a könyvéről szeretnék mondani pár gondolatot.

A remény regénye

A regény tulajdonképpen egy Halottak napi ételrecept-gyűjtemény, amely ugyan elég morbidnak hangzik, de Fridának megvolt az oka arra, hogy elkészítse a maga fekete füveskönyvét. A füveskönyvből megismerhetjük a művésznő egész életét, amelynek mozzanatai egy-egy recept mögé „bújnak”. A festőnő egész életében szenvedett a balesetének következményeitől, a testi fájdalomtól, mégis erősebb életigenlés volt benne, mint bárkiben.

 

A könyvből természetesen film is készült, tehát ha most nincs lehetőséged elolvasni, töltsd le a netről. Tudom, a könyv mindig jobb, mint az abból készült „bármi”, de úgy hiszem, ezekben a hetekben a reményt ebben a formájában is át tudja neked adni. Frida ugyanis megtalálta saját nyomorából a kiutat. Számára nem volt semmi sem lehetetlen. Ha máshogy nem ment, hát az ágyból fekve festett...

 

Biztos vagyok benne, hogy ha megismerkedsz az életével, a saját helyzetedet is sokkal jobbnak fogod látni. Akárcsak az új türkiz-pezsgő színű Moira üvegékszerem fényjátékán keresztül. Mert a fény remény és öröm. Nekem mindenképp. Remélem, neked is.Vissza