Gyakori kérdések

A Tiffany díszüvegekről

Az MJ glass design Tiffany technikával készült díszüvegei, lakásdekorációi a legkülönfélébb stílusú lakásba bátran beilleszthetőek, amelyek igazán hálás elemei lehetnek az igényesen berendezett otthonoknak.

 

Rengeteg árnyalatban és felülettel ‒ nemcsak sima, hanem akár vízhatású, hullámos vagy recés textúrával ‒ lehet megvásárolni, majdhogynem a szivárvány minden színében. A késztermék ára ‒ többek között ‒ ettől is függ. A rózsaszín, a vörös (ami aranyfüstöt és/vagy különböző oxidokat tartalmaz) és fehér üvegek között akár 8‒10-szeres árkülönbözet is lehetséges. Többnyire a tengeren túli üveggyárak iparművészei alkotta táblaüvegeket használom fel, melyek anyagukban színezettek, nem kopnak, nem fakulnak, így a kész alkotás egy időtálló, gyönyörű darab lesz.

 

Egy Tiffany üveg nagyon hálás tud lenni. Ha szeretnénk, otthonunk meghatározó eleme lehet, de a háttérben, finoman is meg tud bújni. Készülhet art deco, szecesszió vagy épp minimalista stílusban az elképzelt bútor, ajtó vagy ablak üvegbetétje, de egy lámpa búrája is születhet ezekben a stílusjegyekben. A galériában található, elkészült alkotások jól mutatják, hogy az otthon stílusához igazodva milyen sokféle mintázattal és színnel gazdagíthatjuk lakásunkat.

 

Többnyire Louis Comfort Tiffany által kidolgozott technikával dolgozom, ami lehetővé teszi, hogy lágyabb íveket tartalmazó műremekek ‒ például díszlámpák is ‒ szülessenek. Minden ólomüveg betét, Tiffany lámpa vagy kisebb dísztárgy elkészítése gondos tervezéssel kezdődik. Egy előre elkészített sablon segítségével megrajzolom az alapüvegre a mintát, amit aztán kivágok, a mozaikdarabokat egymáshoz csiszolom, majd ‒ a forrasztási felületeket összetartó ‒ öntapadós rézfóliát ragasztok a csiszolt élekre. A forrasztást óvatosan, pontosan, de gyorsan kell végrehajtani, így kerülhető el, hogy az üvegdarabok berepedjenek. A kész díszüveg tartását növelve, az üvegajtók, ablakok illetve bútorüvegek mozaikdarabjai közé merevítő rézszálat teszek, közvetlen a forrasztásba. Ezek a szálak nem látszanak, de fizikai tulajdonságuknak köszönhetően a beépített díszüvegek tartása akár a legjobb nyílászárókkal is felveszik a versenyt. Végül a mintát hangsúlyossá téve a forrasztási felületeket patinával színezem.

 

A kész ólomüveg beépítése, egy Tiffany lámpa elhelyezése otthonunkba már egy ünnepélyes pillanat, végre minden nap gyönyörködhetünk a díszüveg egyedülálló fényjátékában.Vissza