Ártok-e az üvegékszereimmel?

Hallottál már a tengeri üvegről? Sejted, hogy mi lehet ez? Ha csak egy kicsit is foglalkoztat a természeti környezetünk megóvása, te is imádni fogod. A tengerbe vagy édesvízi helyekre bekerülő üvegtörmelékekről van szó. Azokról, amelyekkel mi, emberek szennyezzük vizeinket. A természet viszont olyan csodás, hogy évtizedekig, sőt akár 100 évig is "gondozza" ezeket a hulladékokat, és gyönyörű ajándékként adja vissza nekünk hihetetlenül szépre csiszolva, átalakítva.

 

A természet a legnagyobb tanítóm

Most, hogy itt volt a Föld napja, megint eszembe jutott, mennyit tanulhatunk a természettől. Milyen fantasztikusan bánik velünk, emberekkel. Igyekszem hát rengeteg dolgot ellesni tőle, inspirálódni általa és továbbra is dolgozni vele. A tengernél élő művészek ugyanis elsősorban ékszerként hasznosítják újra ezeket az üvegtörmelékeket. Nagy vágyam, hogy egyszer én magam is megpróbálhassam a tengeri üvegekkel való munkát:

  • egyrészt azért, mert az üveg a mindenem,
  • másrészt azért, mert végre nem érezném magam haszontalannak a természettel szemben.

Tudom, divat most védeni a környezetet, meg ilyesmikről írni, sőt fennhangon hirdetni nagyfokú újrafelhasználási tevékenységeinket, de tudod, inkább ez legyen divat, mint bármi más.

 

Vissza kell sírnunk nagyszüleink világát?

Az MJ glass design ékszereinek készítése közben magam nem termelek szerencsére szemetet, és szerintem ez nagyon fontos. Hiába gyűjtünk szelektíven, hiába hasznosítunk újra, ha közben elborítunk mindent a hulladékainkkal. Én erre fókuszálok elsősorban. Azt szeretném elérni, olyan tiszta életet kívánnék igazából, amilyet a nagyszüleink éltek. Ők mindent felhasználtak. Emlékszel nagy kukákra a kapujukban? Ugye, nem?

 

Nem volt műanyag, de nem volt kukásautó sem, mert nem volt mit elvinnie. A tejet az istállóban Rózsa és Szekfű adta, esetleg a tejcsarnokból hoztad haza kannában, a boltban üvegben kaptad meg az üdítőt, magad daráltad le a kávét, és így tovább. És persze gyerekként is mindent újrahasznosítottunk, csak játéknak és nem recyclingnak vagy upcyclingnak hívtuk.

 

 

A világ sokat változott. Lehetne ez jó is, hiszen rengeteg minden lett könnyebb. Magam is élvezhetem ennek hatását. Csak sajnos ennek a könnyebbnek hatalmas ára van.

 

Hazudnék, ha kikiáltanám magam környezetvédelmi nagykövetnek, mert még én sem tartok ott, hogy ne hagynék nagy ökológiai lábnyomot. Viszont mindenképp azon vagyok, hogy csökkentsem azt.

 

Az MJ glass design üvegékszerei „tiszták”

Egyik ilyen lépcsőm ezen az úton az ékszerkészítés, amely tényleg nem jár semmilyen negatív következménnyel. Az üvegek, amelyeket felhasználok, újra és újra hasznosíthatóak. Az ékszereim, amelyeket készítek, nem termelnek szemetet.

 

Már csak azon gondolkodom, hogyan tudnám még „egészségesebb” csomagolásban eljuttatni hozzátok a megrendelt ékszereket.

 

Mert az is egy újabb gesztus lehetne a Föld felé. A Föld ugyanis nem buta, nem dől be a trükkjeinknek, a papírdoboznak meghirdetett, ám belül műanyaggal bélelt tejtartóknak, a sok bionak, amelyeknek a fele sem az, és nekem sem, aki nem szándékosan bántja.

 

Ne húzzunk hát szép cukormázat a szennyre, mert az attól még bűzölögni fog.

Én pedig tovább töröm a fejem, hogy minden MJ glass design tessen a természetnek.

 

Talán mégiscsak elmegyek a tengerhez tanácsért.Vissza