Gyakori kérdések

Az ékszerüvegről

Ékszereim egyszínű alapüveg és szikrázó, irizáló dichroic üvegek kombinációjából készülnek. Aki egy kicsit is fogékony a színekre, a rendhagyóra, az nagyon hamar rabjává tud válni ezeknek a csillogó különlegességeknek.

 

A dichroic üvegféleségek ára meglehetősen borsos, de ez érthető is, hiszen a felhasznált anyagok és a gyártási technológia az, ami megnöveli a költségeit. Az alapüvegre, - ami lehet színtelen vagy fekete - különböző fémeket és fémoxidokat visznek fel egy speciális vákuumkamrában, amik az üvegen kicsapódva csillogó, színjátszó réteget képeznek. A dichroic szó jelentése is tulajdonképpen erre az optikai tulajdonságára utal, ugyanis a különböző fémoxid-rétegek vagy átengedik, vagy visszaverik a beeső fényt, ami a gyakorlatban azt jelenti, hogy az üveget különböző szögekből szemlélve több színt is láthatunk. Egyes ékszerüvegeket arany, ezüst, titán-, króm-, alumínium-, cirkónium-, és magnéziumoxid bevonattal látnak el, ami még intenzívebbé teszi a színeket.

 

Végül, amikor hozzám kerül ez a kivételes alapanyag, már "csak" a forma, stílus és az üvegek kombinációinak elgondolása, tervezése és formára alakítása van hátra. A vágást és csiszolást követően a kemencébe teszem ezeket a több rétegű, egymás mellé és egymásra helyezett üvegrétegeket, ahol 750-800°C fokon, fusing technikával történik a rogyasztásuk. Ennek az olvasztási technikának köszönhetően kisebb tökéletlenségek, apró légbuborékok keletkezhetnek, amik csak még jobban hangsúlyozzák, kiemelik az ékszer kézműves jellegét. Végül egy hosszú, feszültségmentesítési és hűtési folyamat követi az üveg vörös izzását, így lesz még ellenállóbb az üvegékszer.

 

A végeredmény pedig egy időtálló, egyedi különlegesség, ami sosem megy ki a divatból.Vissza