Az üvegékszer átváltoztat

Ki ne szeretne időnként más ember lenni? Ki ne szeretne néha más ember bőrébe bújni? Ha csak egyszer is kipróbáltad már a színjátszást, akkor ismerned kell az átváltozás művészetének is tartott játék hatását. Elementáris felszabadító erővel bírhat, hogy más valaki lehetsz. Ugyanezt megtapasztalhatod akkor is, ha kitörve a hétköznapok taposómalmából csinosan és elegánsan felöltözöl. Még a tartásod is megváltozik egy jól megkomponált ruházat, egy különleges ékszer viselése során.

 

Az üvegékszer hatása

Az MJ Glass Design üvegékszerei is hasonló hatással bírnak. Jó példa erre kiegészítőim közül a Bolero család. Ha Bolero nyakláncod nem bőrszalagos, hanem fémláncos, máris más hatást vált ki. Ez utóbbi azon túl, hogy némi pajkosságot kölcsönöz az ékszerszettnek, határozottan erőt és magabiztosságot is sugároz. Ugyanezt elmondhatom az ékszercsalád többi tagjáról is, ahol a különböző színek más-más hangulatot varázsolnak viselőjüknek.

 

Ha egy ékszer ilyen csodás átalakításokra lehet képes, akkor vajon mi történik, ha teljesen átváltozunk? Ha felismerhetetlenné maszkírozzuk magunkat, vagy épp álöltözetbe bújunk? Szombaton kezdődött el az idei Velencei Karnevál Olaszországban, amely remek példa erre.

 

Miért fontos egy üvegékszer-készítőnek a Velencei Karnevál?

Az emberek különleges jelmezekbe öltöznek és fantasztikus, egyedi velencei maszkokat viselnek. A maszkok mögé rejtőzve ugyanis felhőtlenül, szégyentelenül lehet tombolni, mulatozni és persze enni, inni a végtelenségig. Pontosabban húshagyókeddig, a karneváli időszak utolsó napjáig.

 

A maszkok teljesen átformálhatnak, hiszen a hagyomány szerint mindegyik valamilyen fő emberi tulajdonságot vagy karaktert ábrázol:

  • gonoszság,
  • öröm,
  • szelídség,
  • bolond ember,
  • gazdag, ám zsugori ember,
  • szerelmes hős stb.

Viselőjüknek ilyenkor úgy is illik viselkednie, mint amit az álarca jelképez.

 

A karneválozóknak illik úgy viselkednie, mint amit az álarca jelképez.

 

A Velencei Karnevál ugyanis egy fantasztikus utcai színházi produkció, ahol álarcos családok, híres és hétköznapi emberek, gazdagabbak és szegényebbek is együtt ünnepelnek és búcsúztatják a telet. A farsangi időszak ugyanis – mint tudod – az utolsó nagy dínom-dánom a nyugodt, pihenéssel töltött téli évszak végén. Az emberek még egy hatalmasat lakomáznak, karneváloznak, mulatoznak, mielőtt megkezdődne a nagy böjt és a tavaszi újjászületés időszaka.

 

Ahhoz viszont, hogy az ember tényleg büntetlenül szórakozhasson, jó, ha valóban álarc mögé bújik. Velencében régen ilyenkor még az is megengedett volt, hogy a karneválozók akár magánházakba is berontsanak. Persze pont ilyen esetek, sőt, más visszaélések miatt évszázadokig próbálták szabályozni az álarcok viselését, sőt, magát a karnevált is. A 13. században be is tiltották, de a 20. században is hosszú évekig nem lehetett karnevállal „elégetni a telet”.

 

A Velencei Karnevál épp 40 éve, 1979-ben született meg újból, ezért az idei különleges születésnapi álarcos felvonulásnak ígérkezik.

 

 

Az álarcok ereje

Tudtad azonban, hogy álarcokat, maszkokat nem elrejtőzés céljából hordtak először az emberek? És ha azt mondom, hogy az őskorból eredeztethető a viselésük? Gondoltad volna? Pedig vadászó őseink már akkor is viseltek maszkokat. Az elejtett vad lenyúzott bőrét húzták a fejükre, hogy megtapasztalhassák a szellemvilágot, a halál és az élet kapcsolatát. Sokkal később viszont egészségügyi okokból is hordtak már álarcot.

 

Ott van például Charles de Lorme francia orvos, aki az 1600-as években a pestis miatt hosszú csőrű álarcot viselt.

 

Hosszú csőrű álarcot a pestistől való félelem miatt viseltek.

 

Az orrrészbe gyógyfüveket is tett, hogy gyógyító levegőt szívhasson be. Ezt a kissé bizarr maszkot – hivatalos nevén a Medico Della Peste-t – amúgy a mai napig elkészítik Velencében, és az emberek között igen közkedvelt „figura”.  Ahogy a többi maszk is, mint a

  • Bauta,
  • Columbina,
  • Moretta,
  • Volto (Larve).

Engem személy szerint lenyűgöz a Velencei Karnevál sokszínűsége. Eleve színekkel, egy különleges anyaggal és még különlegesebb technikákkal dolgozom, és nagyon sokszor eszembe jut az üvegolvasztás során az átváltozás, átalakulás fantasztikuma. Mert nekem a karnevál még mindig inkább a más bőrébe bújás varázslata, mint a fékezhetetlen dorbézolásé.

 

Velencei Karnevál itthon

Nagyon örülök annak, hogy a hazai Velencei Karnevállal is igyekszünk megteremteni ezt a különleges hangulatot. Ha már nekünk is van egy Velencénk, akkor miért ne?

Gyere el szombaton a karneváli felvonulásra, az esti télboszorka égetésre, egy kis középkori piactér átélésére. A karneválon velem és az ékszereimmel is találkozhatsz. Napsütést ígérnek, így élőben is megtapasztalhatod, milyen fény- és színjátékra képesek az Mj Glass Design üvegékszerek, ezek az igazi karneváli átváltozó művészek.Vissza