Bali virága

Frangipani, más néven Plumeria. Állítólag az egyik legbódítóbb, legfinomabb illatú trópusi virág, de nem csak illatával, hanem gyönyörű formájával és különleges, legyezőszerűen nyíló szirmaival is hódít.

Egy kedves megrendelőm kérése volt, hogy egy díszdobozon örökítsem meg sógornője kedvenc virágát. Elmesélte, hogy Balin szeretett bele ebbe a rendkívüli virágba és lélegzetelállító illatába. Nevét is közvetve innen kapta, egy olasz illatszerész, Frangepani nyerte ki a különböző illatanyagokat a szirmokból, és ezzel a 16. században meg is született az első parfüm.

 

Vajon milyen illata lehetett? Vanília vagy kókuszra emlékeztető? Merthogy ahány árnyalatú Frangepani virág, annyi féle illat. A Plumeria alba a legelterjedtebb. Szirmai egyharmada sárga árnyalatú, onnan válik hófehérré, de a Plumeria tricolor talán a legszebb, szirmának egyharmada bordó, ami sárgába majd vajfehérbe megy át. 

 

A sziget lakói sebeket is gyógyítaniak tejnedvével…lehet, hogy szerelmi bánatra is gyógyír? Mindenestre a bali lányok nem bízzák a véletlenre a dolgot, felesleges szívfájdalmakkal nem terhelik magukat. Egyértelmű jeleket küldenek a férfiaknak azzal, hogy a fülükbe tűzik a Frangepani virágát. Persze egyáltalán nem mindegy, hogy melyik fülnél illatozik az öt szirmú csodavirág. Ha a jobb fül mögé tűzik, a jelentése: “Szabad vagyok”, a bal fül mögött pedig: “Foglalt a szívem”.

 

Nos uraim, nektek itthon azért nehezebb a dolgotok…kezdésnek azonban, egy csokor virág a kézben egyáltalán nem rossz ötlet…Vissza