Bántalmazott nők ereje üvegékszerbe foglalva

Nekem Tina Turner volt a hatalmas, mindent elsöprő, nagybetűs MUZSIKA és NŐ. Nem is tudom, mikor fedeztem fel a zenéjét, de rajongásig szerettem őt. Elárulhatom, hogy még a mai napig is „libabőrzök”, ha meghallom a hangját: nyers, kemény, hatalmas szenvedély. Minden benne volt, ami az életében is: a bántalmazott nők ereje.

 

Talán tudod, milyen párkapcsolatban élt: hosszú évekig alázattal tűrte, hogy a férje megverje, megerőszakolja, irányítsa. Ha soha nem voltál ilyen helyzetben, biztosan nem érted, miért marad bárki is benne. Ez valóban érthetetlen lehet kívülről, de tudnunk kell, hogy nagyon sok összetevős a menekülés-maradás kérdése.

Tina Turner, a bántalmazott nők példaképe

Szerencsére ma már egyre többen foglalkoznak ezzel a problémával, vannak segélyvonalak, különböző lehetőségek. Mégis nagyon aggódom. Aggódok minden bántalmazott nőért, lányért, akiknek most, a karantén idején végképp nincs lehetősége elmozdulni. El sem tudom képzelni, min mehetnek ezek az emberek keresztül, napi 24 órában bezárva a bántalmazójukkal a négy fal közé.

 

Tinának végül volt ereje kiszállni és befutni azt a karriert, amelyet mindannyian ismerünk. Volt hite és jártányi ereje menekülni. A hite aztán megerősödött és kiteljesedett a buddhizmusban, és a mai napig ez „irányítja” őt. De mi van azokkal az asszonyokkal, nőkkel, lányokkal (és akár férfiakkal is), akik nap mint nap félelemben és erőszakos közegben kénytelenek élni?

 

Tina_Turner_50th_Anniversary_Tour

Fotó: Philip Spittle

Segítség a bántalmazott nők életében

Őszintén úgy gondolom, nagyon szerencsés vagyok, mert nekem „csak” az egészségemet, a megélhetésemet, a szeretteim jólétét kell „megvédenem”, miközben lehet, hogy más épp az életéért vagy a testi épségéért küzd.

 

Tudom, hogy sok szorult helyzetben lévő nő mozdulni sem tud a félelemtől; hozzászokott az állandó bántalmazáshoz és talán nem is tudja, hogy ez nem normális dolog. Én mégis hiszem, hogy mindenki környezetében van valaki, akitől bátorítást nyerhetnek, vagy akik segítenek megszabadulni a pokolból. Tinán először épp egy idegen segített, de ehhez az is kellett, hogy az énekesnő merjen menedéket kérni. Az az énekesnő, akinek két koncertjén is voltam, és mindkétszer hatalmas élményben volt részem. Nemcsak a zene volt brutálisan jó, hanem a színpadi show is. Mindenki őrjöngött és a lábai előtt hevert. Mert Tina maga az erő.

 

Ezt az erőt kívánom mindenkinek, aki valamiért nem tud kijönni a bántalmazó kapcsolatából. Nem, nem karriert kell befutni, milliomosnak lenni, hanem csak élni. Normálisan. Mert a rendes élethez mindenkinek joga van.

Moira és a bántalmazott nők ereje

A bántalmazott kapcsolatban élők nehéz sorsáról szól az új Moira ékszeregyüttesem. Világoskék és irizáló szürke elemekből áll, ahol a szürke lilában, kékben és némi aranyban is játszik. Nagyon finom árnyalatai vannak, mint azoknak az embereknek, akikről most írtam. Csak ők sokszor ezt nem is tudják. Pedig a szabadság lehetősége bennük van. Remélem, mindannyian felismerik ezt.

 

Uvegékszer-Moira-vízkék-irizáló-szürke színben

 

Nem véletlenül kapott a Moira karkötő is most delfinkapocs helyett T-kapcsot, amelyet egyedül is nagyon könnyen ki lehet nyitni. A világ ugyanis arra vár, hogy mindenki megélje. Olvassátok el itt, Tinának hogy sikerült, vagy nézzétek meg a róla szóló filmet. Tanulságos, erőt adó, akárcsak az új Moira, amelyről a webshopban találtok további információkat.Vissza