Kézzel, szívvel, lélekkel…

Üvegékszereket és lakberendezési tárgyakat készítek. Tengerentúlról érkezett színes, szikrázó díszüvegből, nemesacélból, bőrből, drótból…minőségi nyersanyagokból. Vágom, csiszolom, alakítom őket, míg végül a maguk útját járják a forró kemencében vagy a forrasztópákám alatt. A végeredményt még mindig ugyanazzal az érzéssel várom, mint anno a kezdetek kezdetén: izgatottan, enyhén összeszűkült gyomorral.

 

Az ékszereim és ólomüvegeim nem gyárban készülnek. Én tervezem őket, szerzem be a minőségi alapanyagokat és én is készítek minden egyes darabot. Aprócska műhelyben, a lakás emeletén, körbevéve napfénnyel. Amikor befejezem az üvegékszereket, díszdobozba teszem, ráhajtom a nevemmel ellátott papírszalagot, majd lezárva és gondosan csomagolva postázom vagy épp személyesen adom át leendő tulajdonosának, aki egy értékálló, garanciával ellátott, művészi darabot kap tőlem.

 

Az általunk vásárolt legtöbb ruházati, lakberendezési, háztartási és élelmiszer-áru gyárból származik. Ki tudja, honnan, ki tudja, milyen összetevőkből áll…nem tudjuk, hogyan készül, nem ismerjük anyagának minőségét…sokszor saját magunknak is hazudunk a vásárláskor, pedig sejtjük, hogy nem minőségi a kiválasztott darab.

 

Miért? Egyszerű. Mert könnyű beszerezni és olcsó. Az üzletek polcai roskadásig tömve sorozatgyártott áruval, amit abból szeretnénk, hazavihetjük anélkül, hogy egy vagyont költenénk rá. Tudjuk, hogy Távol-Keleten készült, tudjuk, hogy nincs a termékeken megfelelő garancia, és még az is lehet, hogy eleve nem várunk sokat az árutól…mégis megvesszük.

 

Mindezek ellenére bizakodó vagyok és hiszek. Van egy egyre növekvő közösség, aki valami jobbat keres. Talán belefáradt az alacsony minőségű termékek használatába, talán megfelelő garanciát szeretne. Lehet, hogy valami eredetire és szépre vágyik, vagy épp szeretné a művészeteket támogatni…de az is lehet, hogy mindezek kombinációja. Bármi is legyen az oka, én szívből örülök.

 

Kézműves vagyok, egyedi díszüveg-termékeket készítek...szívvel-lélekkel. Húsz évembe telt, hogy kiforrjon az a technika és stílus, amit képviselek és hogy olyan nívós helyeken és környezetben tudjam népszerűsíteni alkotásaimat, ami megilleti őket és a vevőket egyaránt.

 

Veszélyeztetett fajta vagyunk mi, művészetet gyakorlók...de hiszem, hogy nem fogunk eltűnni és nem halunk ki, míg alkotásaink lélektől lélekig elérnek...Vissza