Lilith, az ékszereim kettős istennője

Ha követed a blogomat, biztosan kiderült már számodra, hogy nagyon érdekel a mitológia. A görög, a római, a skandináv, tulajdonképpen mindegyik. Az a fajta misztikum, amely ezt a „műfajt” jellemzi, egyszerűen lenyűgöző. Mese és valóság keveredik a történetekben, és mindegyik segít egy kicsit eltávolodni a világunktól, máshogy szemlélni a napjainkat.

 

Nekem a munkám is ilyen. Amikor alkotok, teljesen belefeledkezem az üvegeimbe, azok csillogó vagy épp matt varázsába. Fogalmam sincs, merre járok közben. Szerintem te is ismered ezt az állapotot, mert nem kell hozzá feltétlenül alkotónak lennünk. Egy jó könyv olvasása, egy új recept kipróbálása hasonló elmélyüléssel járhat, ha te is fogékony vagy az „alfa állapotra”.

A mítoszok ereje az ékszerekben

Ugyanebbe a világba repítenek el a mítoszok, és nem csoda, hogy több MJ glass design ékszeregyüttes is valamilyen mitológiai személyről, istenségről kapta a nevét.

 

Ma Lilithet szeretném bemutatni neked. Azt a megosztó istennőt, akit a mai napig nem tudunk hová tenni. Van, aki démonként beszél róla, van, aki igazi független nőszemélynek tartja. Ahogy a Facebookon is írtam egyszer, Lilith egy erős, határozott, lázadó, csábító, okos nő, akit Isten állítólag Éva előtt teremtett.

 

Persze ezt sokan vitatják, nekem pedig nem tisztségem és nem is célom ebbe belemenni. Én csupán rajongok a történetéért, és ékszerbe is foglaltam azt.

 

 

A Talmud szerint Lilith gonosz volt. Isten első nőként teremtette Ádám párjának, ő mégis független, erős asszony akart maradni, aki nem fogadta el a férfi, vagyis Ádám felsőbbrendűségét. Szabadságvágytól fűtve elment és végül összeállt az éjszaka démonával.

 

Vannak, akik egyenesen azt állítják, ő maga a kígyó a Teremtés történetéből. A mitológia pedig a baglyot párosítja hozzá, mert ez a madár egyészt a bölcsesség szimbóluma, másrészt igazi halálmadár is egyben.

Lilith, az igazi tükör

Persze én nem ez utóbbi oldalát szeretem, hanem magát azt a kettőséget, amelyet az emberek szemében képvisel. Sokan ábrázolják gyönyörű nőként, akinek teste nem lábakban, hanem tűzben végződik. Ezzel utalnak a borzasztóan erős, nőies vonzerejére. Igazi csábítónak, igazi amazonnak látom őt magam előtt, aki céltudatos és eléri, amit akar.

 

A Lilith név is ugyanilyen összetett. A babilóniai Lilituból származik, amely szélszellemet – más források szerint gyöngybaglyot – jelent. Az Ótestamentumban női démon, a suméroknál Kiskil-lilla megfelelője, a talmudban – ahogy utaltam rá – pedig vérszívó éjszakai szellem, az ördög egyik asszonya. A kabbalistáknál szexuális ragadozó, a görögöknél pedig isteni teremtmény Hekate néven.

 

 

Úgy hiszem, Lilithet az emberek azért utasították el hosszú-hosszú évekig, mert a másik énünket, a lényünk elrejtett oldalát szimbolizálja, és jelenségével életre is hívja. Úgyis mondhatnám, igazi tükör, aki nem hagyja, hogy ne legyünk magunkkal őszinték. Nekem ez Lilith: minden, ami valahol bennünk van, de nem akarjuk, hogy előtörjön, vagy nem tudjuk előhívni.

Az Mj glass design Lilith ékszercsaládja

Nos, ez a kettőség látható az Mj glass design Lilith ékszercsaládjában a formákon és a színek ellentétében. Szívből ajánlom dinamikus, magabiztos nőknek. A visszafogottabbaknak pedig azért, mert felvéve erőssé tesz. Komolyan. Próbáld ki a hatását.

 

A Lilith ékszercsaládot megtalálod a webshopomban.



Vissza