Miért hord az ember ékszert?

Az ékszer az a különleges tárgy, amelyet emberen, eszközön egyaránt használunk. Nem tudni, melyik volt előbb: a tárgyakat ékesítettük-e fel hamarabb, vagy magunkat, de az biztos, hogy mióta világ a világ, az ember díszít.

 

Talán az állatok szőrének pompázatos, különleges mintáit, esetleg a madarak gyönyörűen színes tollazatát irigyelték meg az ősemberek, mindenesetre tudható, hogy már ők is hordtak ékszereket.

 

Erre több okuk is lehetett:

 • így tartották a kapcsolatot az általuk megölt állatok szellemével,
 • státuszszimbólumként hordták,
 • egy közösséghez tartozás kifejezésére
 • vagy egyszerűen díszítés gyanánt.

Az első ékszerek

Őseink ugyanis állatcsontokat, fogakat, kagylókat, tollakat, halszálkát és igazgyöngyöt használtak a fentiek miatt, és csak később, a bronzkorszaktól kezdve készítettünk maguknak réz-, vas- és bronzékszereket.

 

Amikor – nem is olyan régen – a közösségi oldalaimon bemutattam a legújabb Zaragoza gyűrűmet, meséltem, hogy az ókorban készültek az első vasékszerek és hogy az első jegygyűrűk is abból voltak. Ahogy tehát az ember rájött, hogyan tudja ezeket az anyagokat megmunkálni, megjelentek a spirálok, a csavart alakzatok, az említett gyűrűk és a fémgyöngyök is.

 

Innentől kezdve mindent díszítettek:

 • a használati eszközöket
 • az ajtókat
 • az ajtóvasakat
 • a fegyvereket
 • a ruhákat és
 • természetesen a testet is.

Az ékszerek szerepe

Az ékszereknek tehát több szerepük is van:

 • esztétikai,
 • praktikus és
 • társadalmi, vagy ezek kombinációja.

Gondolj csak a pecsétgyűrűre, amely amellett, hogy társadalmi rangot jelöl(t), mutatós ékszer is. A pecsétgyűrűt a középkorban a mutató vagy a hüvelykujjon hordták, ma már a gyűrűs vagy kisujjon viselik. Vagy ott van maga a korona és a koronaékszerek. Ugye, nem kell magyaráznom, hogy mit fejeznek ki?

 

Praktikus okból amuletteket hordtak és hordunk ma is, mert hisszük, hogy ezek az ékszerek, a gyógyító ásványok, a jelképek segítenek bizonyos bajok elkerülésében. Az esztétikai szerep pedig mindenféle ékszerre jellemző, még akkor is, ha nekünk esetleg valamelyik épp nem tetszik.

 

A férfiak és az ékszerek

Ha megfigyeled, az ékszerviselés tulajdonképpen semmit nem változott az emberiség történetében, csupán kibővült az anyagok listája és az ékszert viselők köre.

 

Szinte nincs ember a földön, aki valaha ne hordott vagy ne hordana valamilyen díszítést magán. Ilyen lehet a hagyományos ékszerek mellett a karóra, a piercingek, de a tetoválások is. Hiszen mindegyiknek az az elsődleges „feladata”, hogy viselőjét díszítse.

 

A férfiak éppúgy viselnek ékszereket, mint a nők, de ma már kevesebbet, mint az ókorban és a középkorban. A férfiak jellemző viselete a karóra, a mandzsettagomb, a nyakkendőtű és esetleg a jegygyűrű. Persze a kalózok még fülbevalót is viseltek annak idején, mégpedig arany karika fülbevalót, és azt sem véletlenül.

 

(Kép: Howard Pyle / Wikipedia)

 

Ez volt tulajdonképpen a saját széfjük. Mivel sokat harcoltak, a kezükre nem tettek drága ékszert, viszont ez az egy vagy két arany füldísz biztosította, hogy akár idegen földön is el tudják őket az árukból temetni. A kalózokról tudjuk, hogy a legritkább esetben haltak meg a saját hazájukban… Ez az eredetű ékszerviselés, vagyis hogy magamon hordom az összes vagyonomat, bizonyos népcsoportokra most is jellemző.

A nők és az ékszerek

Mi nők viszont, attól függően, hogy épp melyik korszakunkat éljük, vagy tele vagyunk aggatva, vagy megelégszünk egy csodálatos szettel. Ma már én is azt vallom, a kevesebb több.

 

Szerintem egy nő megjelenését nagyon fel tudja dobni egy fülbevaló-nyaklánc-gyűrű trió, de ha valamelyik a háromból hiányzik, akkor is lehet tökéletes a külső összhang. Úgy hiszem, minden azon múlik, hogy

 • milyen eseményen akarjuk viselni az ékszert,
 • milyen ruhához szeretnénk és hogy
 • milyen a természetünk.

Mert ne feledjük, lehet akármilyen csodás egy medál, egy gyűrű, ha nem illik hozzánk, vagy méretében nem passzol, kifejezetten elcsúfíthatja a megjelenésünket. De az ékszerviselés egy külön téma, így arra talán egyszer majd külön is kitérek.

Legyél te is femme fatale!

Viszont épp a fentiek miatt tervezem úgy az ékszereimet, hogy lehetőleg mindenkinek, aki ugyanolyan szerelmes az üvegbe, mint én, jól álljon. A képen látható fekete-türkiz szett most szándékosan két darabból áll. A gyűrű mérete ideális minden kézfejen, a nyaklánc medálja a két díszgömb terében pedig szintén nem túlzó.

 

 

Ez a Capella szett amulett-hatású, amelyet tovább erősít színei ereje. A fekete nem feltétlenül rossz szín (és mint tudjuk, igazából nem is szín). A fekete erő, akár a termékeny fekete föld és hatalommal ruházza fel viselőjét. Ezt az erőt egészíti ki a türkiz ragyogása, amely az egyensúly színe. Ezzel a Capella szettel tehát a kapott erőt tudod irányítani és élvezni az általa nyújtott eleganciát és dominanciát.

 

Akárcsak a társadalmi jelképnek számító korona, ez az ékszer is rangra emel: az igazi femme fatale rangjára.Vissza