Miért Velvet a Velvet üvegékszercsalád?

Amikor megszületett bennem a Velvet ékszerszett ötlete, éppen egy nagyon nyugodt időszakomat éltem. Ez a nyugalom, kiegyensúlyozottság – úgy vélem – vissza is tükröződik a kifejezetten minimalista formavilágon. Teljesen egyszerűnek azonban mégsem nevezhetem a Velvet darabjait, mert az üveg titkai kifürkészhetetlenek. Így volt ez ennél a családnál is.

A Velvet formavilága

Ha megnézed a darabokat, kétféle kombinációt láthatsz:

  • egy „szikárabb”, egyenesebb, „darabosabb” megjelenést,
  • és egy olyat, amely nagyobb teret enged a játékosságnak.

Most pedig kapaszkodj meg, mert elmondom, miért ilyen a Velvet. Kérlek, ne is próbálj megérteni, érdekes képzettársítás következik.

Mi köze Elvis Preslynek az MJ glass designhoz?

Ismered Alannah Myles Black Velvet című dalát? 1989-1990-ben volt nagy sláger itthon (meg persze az egész világon). Tudod, hogy miről szól a dal? Hogy mire, illetve kire utal a „fekete bársony” cím? Elvis Preslyre. Arra az Elvisre, aki a Black Velvet nevet viselő hajfestékkel festette a haját, és olyan egyedien, darabosan, markánsan mozgott, hogy akkoriban nők milliói rajongtak érte.

 

Elvis Presley

 
A Black Velvet tehát az ő emlékére született. Mielőtt azt hinnéd, hogy az én Velvet ékszerszettem is, gyorsan elárulom, hogy nem. Bár különleges viszonyom van Elvissel, amiről egyszer talán majd mesélek is neked, most inkább maradok a bársonynál, ennél a fantasztikus anyagnál, amelyre azért a dal is asszociál. Mert ez az ének jutott eszembe akkor, amikor a Velvet szett első darabja készült. Nézegettem az üvegeket, a formák hatását, és közben dúdoltam a dalt. Myles dalát. Black Velvet. Fekete bársony.

Mit tükröz a Velvet ékszercsalád?

A Velvet ékszercsaládom azt a bársonyosságot, puhaságot tükrözi, amelyet a tapintásának és a színjátékának köszönhet. A velvet angol kifejezés, de hozzám közelebb áll ezzel kapcsolatban a velours francia jelentése. Az valahogy mégiscsak lágyabb.

 

 

A bársony ugyanis puha, bolyhos szövet. Tudtad, hogy a bolyhok az alapszövetbe beleszőtt fonalakból keletkeznek? És azt, hogy a bársony selyemből, illetve gyapjúból készül? Ráadásul vannak erősebb bársonyok és láncbársony is. Hiába, a textilipar is lenyűgöző tud lenni. És én pont ezt élvezem a munkámban: az ékszereimben ötvözhetem az anyagokat, még ha – jelenleg – nem is szó szerint. (Na, de ha majd befejezem az ötvösiskolát!)
 

Hogy látod? Szerinted sikerült a Velvettel átadnom a bársonyos hatást?Vissza