Szerelempatak üvegékszerből

Mi jut eszedbe, ha ezt a kifejezést hallod? Biztosan nem idős emberek, akik egy dombon fekve, vagy épp arról legurulva szexről, szerelemről, vágyakról beszélgetnek, igaz? Pedig a Szerelempatak című film éppen ezt mutatja be. Láttad már? Ha nem, akkor megmutatom ékszerben, ameddig nem tudsz leülni a képernyő elé.

A dokumentumfilm hatására ugyanis egy újabb Moira üvegékszerszettet készítettem, azaz a szerelem folyását tükröző darabokat: nyakláncokat, karkötőt, lógós fülbevalókat és gyűrűt.

 

Moira-szerelem másként

Bár a szerelem színe a vörös és annak árnyalatai, engem leginkább a patak fogalma és jelentése ihletett meg. A szerelem nekem ugyanis egy olyan „természeti jelenség”, amelybe belezuhanva többnyire csak sodródunk az árral. Igen, a lilaködös, pillangótáncos érzésről beszélek, amelynek nem lehet gátat szabni, amely úgy borít el bennünket és ragad magával, mint egy folyó örvényei. A filmnek azonban nem véletlenül adták a Szerelempatak címet. Van egy népdal, amely szerint, ha iszunk a szerelempatakból, termékenyek, szerelmesek leszünk. De ha idősen szeretnénk inni belőle, akkor bizony kifolyik a remegő, öreg kezek ujjai közül a víz. Pedig idősebb korban sem szűnünk meg szeretni, csak a szerelem felkavaró hullámai

  • csendesebbek,
  • nyugodtabbak,
  • de ettől függetlenül ugyanúgy jelen vannak és
  • visznek bennünket tovább magukkal.

Ez a Moira üvegékszercsalád ezért lett azúrkék és ezért pompázik hideg, enyhén karcos mintájú ezüstszínben.

 

Moira üvegékszer karkötő az MJ glass design műhelyéből

A szerelem színe nem csak a vörös

Az ezüst, ahogy a fehér vagy az égszínű azúr nekem a tisztaságot is tükrözi. Azt a tisztaságot, amely a film szereplőinek életében megjelenik. Erdélyi idős emberekről van szó, akik a szerelemről-szexről olyan szégyenlősen, mégis természetesen beszélgetnek egymással, hogy a néző biztosan meghatódik. A tiszta, magával ragadó mondatok és képek között számtalan egyéni történet és sors rejlik, amelyek mind ugyanazt sugallják: Élhetünk bárhol a világon, az érzelmek, ahogy a magány érzése, a szerelem, az emberi kötődések, kapcsolatok mindenhol ugyanazok...
Igazi csoda ez a film.

 

Az egyik portál ezt írja róla: „Sós Ágnes Szerelempatak című rendezése egy sajátos hangvételű dokumentumfilm (…) amelynek szereplői felett már jócskán elszállt az idő. A mélyen érzelmes, helyenként sokkoló és szabadszájú alkotás a 80 év feletti, javíthatatlan romantikus Feri szerelmi kalandjait követi nyomon a falubéli asszonyokkal, akik legintimebb gondolataikat és álmaikat fedik fel a kamerának. A Szerelempatak mulatságos, meglepő és szívmelengető; azt mutatja be, hogy egy letűnt kor szerelmi játékai és románcai miként virágzanak még ma is egy távoli vidéki faluban.”

 

Remélem, a film megnézése után te is azt látod a Moira-szettemben, amit én.Vissza