Tánc az üvegékszerekben – A Flamenco

„(…) Nem túl hivalkodó, árnyalataiban kifinomult, mégis rendkívül különleges, modern és lendületes (…)”.  Ha ezt a mondatot így önmagában olvasnám, és nem tudnám, miről szól, azt hinném, egy táncmozdulatról, táncról nyilatkoznak így. Egy olyan táncról, amely nőies, kecses, ugyanakkor tüzes is. Mint a flamenco, amelyet az andalúziai cigányok terjesztettek el a 18-19. században a világon.

 

De ezt a fenti mondatot egy kedves vásárlóm írta nekem. És azért örültem ennek annyira, mert épp a Flamenco ékszercsalád kapcsán vetette papírra többek között ezt a mondatot is. A Flamenco ékszerekkel ugyanis tényleg azt a dinamizmust, szenvedélyességet és lágyságot akartam megalkotni, amely ebben a különleges népzenei és táncstílusban is van.

A flamenco titka

Engem nagyon vonz a spanyol kultúra, beleértve a festészetet, a néphagyományokat, de a gasztronómiát is, így soha nem volt kérdés, hogy foglalkozni fogok vele az ékszereim kapcsán. Tudom, a spanyol népről valami sárga-piros, valami tüzes, valami „vad” jut eszünkbe, pedig sokkal árnyaltabb és színesebb ez a hispán világ.

 

Itt van például a flamenco, amelyről mindenki azt gondolja, hogy egy tánc. Pedig nem az, vagyis nem csak az. A flamenco egy gyűjtőfogalom, amely a bailere (tánc), a cantera (ének) és a toquera (gitárkíséret) egyszerre vonatkozik.

 

 

És nem feledkezhetünk meg

  • a jaleoról (taps)
  • a palmasról (ujjcsettintés)
  • a pitosról (ülő helyzetű ritmusadás lábbal) és
  • a kiabálásokról sem, mint az Olé, Asi se canta vagy asi se baile.

Ez utóbbi olyasmi, mint a magyar népzenében a csujjogatás, vagy a zenészek és táncosok bíztatása mulatozás közben.

 

Táncmozdulat az MJ Glass Design ékszereiben

A flamencoban ez a számos kísérő hang, mozdulat, ritmusegyveleg mindig nagyon magával ragad, nem beszélve a mozdulatokról. A táncosnők hihetetlen hosszúra ki tudják nyújtani karjaikat, miközben fantasztikusan kecses csuklómozdulatokkal szépítik meg a mozdulatot.

 

Én épp ezt a pillanatot igyekeztem belesűríteni a Flamenco ékszercsaládom tagjaiba, mert egyszerűbbnek tűnik így megörökítenem ezt a világot, mint megfogalmaznom vagy ne adj isten táncban kipróbálnom. Ez utóbbiban ugyanis – legnagyobb bánatomra – egyáltalán nincs tehetségem. De talán jobb is így. Mindenki maradjon meg a saját kaptafájánál, igaz? Remélem, te is úgy látod, az ékszereimmel jó helyen vagyok.  

 

A legújabb Flamenco ékszeregyüttessel egy kicsit megint túlléptem a megszokott kereteken, és merész, kékes árnyalatokat kombináltam. Az alapüveg türkizkék, a benne játszó áttetsző üveg pedig megragadhatatlan színű. Mindig más, attól függően, éppen hogy éri a fény. Mert az én Flamencomhoz a fény a legfontosabb ritmuselem.Vissza