Új Huta Lókút-Rossbrunn

Lókút, (sváb nevén Rossbrunn) egy pici település a Magas-Bakonyban. A hely, ahová a családom gyökerei visszanyúlnak, ahol édesanyám született és (egy hosszabb kitérő után) jelenleg is itt él, és én is otthon vagyok, otthon érzem magam a faluban.

Ez a gyönyörű kis település Zirc vonzáskörzetében fekszik, de Veszprémtől sincs messze, sőt, a hegyekre felnyúló kertekből még a Balatonra is rálátni...nem csoda hát, hogy Lókút „elnyerte” a Bakony második legmagasabban fekvő települése címet.

 

Amiért most billentyűzetet ragadtam és írok a faluról, az a történelem, egy visszacsatolás az imádott üvegeimhez és ennek kapcsán egy szép és nemes kezdeményezés, amit úgy nevezett el a helyi Önkormányzat: Új Huta Lókút-Rossbrunn. Mindezt a 2023 az üveg nemzetközi éve keretén belül.

 

Lókút története 1795-ben, 20 szlovák családdal indult, őket bízta meg Esterházy János a falu kialakításával, de hamarosan német családok is csatlakoztak hozzájuk. Ők voltak azok, akik üveghuta építésébe kezdtek és elkezdték az üveggyártást itt, a Bakony szívében...

Kulturális olvasztótégely

Üveghuta. Olvasztótégelye egy olyan anyagnak, ami az erőt, a meleget, a formálódást, egy új dolog születését, számomra az életet, értéket jelenti. Most már tudom, hogy az itt élők is hasonló gondolkodásúak. Fontos nekik a hagyományok tisztelete, aminek ékes bizonyítéka, hogy Lókút Önkormányzata szeretné – az ősök példájából merítkezve – egy nagyszerű kulturális összefogássá formálni a falu alkotó és fenntartó erejét.

 

Sümeginé Hegyi Ilona Adelheid, a falu polgármester asszonya így nyilatkozik erről:

Új Huta Lókút-Rossbrunn. A címválasztás talán első látásra furcsának tűnik. Azonban számunkra mély tartalommal bír. Az egykori sváb ősök a Lókút melletti Óbányán alapított üveghuta munkásaiként érkeztek a 18. század végén. Az Új Huta elnevezés számunkra négyes szimbólum.

Jelenti

  • az ősök iránti tiszteletet,
  • az új lakóknak közösségépítését,
  • a környék számára mintegy kulturális hutaként való megjelenést,
  • valamint a határon túl lépve az egykori lókúti kitelepítetteket befogadó Hebertshausen településsel való partnerkapcsolat elmélyítése által történelmi gyógyító szerepe is van.

A falu története, az itt felnőtt generációk hagyományai sokáig rejtve maradtak ebben a kis nyugodt sváb faluban, itt a Bakony tetején. Új Huta programunkkal arra vállalkozunk, hogy hagyományainkat újra értelmezve, a Veszprém-Balaton 2023 Pajta Programban kreatív programokba álmodva mutassuk meg gyermekeinknek és az idelátogatóknak.”

 

Ugye milyen nemes és szép kezdeményezés? A programnak már honlapja és egy igen kifejező logója is van:

 

Új Huta Lókút-Rossbrunn logó

Terv: The Neue Hütte reklámügynökség

Az üveg ereje

A megfogalmazott tervek már tettekké is váltak, hiszen nemrégiben a „Faluünnep” program részeként, egy kiállítás keretében mutatkozhattam be azoknak a lókúti lakosoknak is, akik közelebbről nem ismerték az alkotásaimat. Nagy szeretettel és tisztelettel fogadtak, amiért különösen hálás vagyok.

 

MJ glass design üvegkiállítás Lókúton az Új Huta programsorozat keretében

Fotó: The Neue Hütte reklámügynökség

 

Az Új Huta kezdeményezés tehát egy előre mutató, innovatív formálódás, ami olyan értéket képvisel, amely a mai felpörgetett világunkban kapaszkodót jelenthet. Köszönöm, hogy részese lehettem a kezdeteknek, annak még jobban, hogy az üveg íly módon is meg tudta/ meg tudja mutatni hihetetlen erejét...Vissza