Üvegmese az anyaságról

Az anyaság egy olyan fogalom, „létforma”, amely semmihez sem fogható. Rendszerint csodaként emlegetjük, amikor egy gyermek megszületik, de úgy hiszem, anyává válni is hasonlóan mesés varázslat.

 

Még akkor is, ha ez a mese is bővelkedik nehézségekben, akadályokban, akár küzdelmekben.

 

Ugyan egy anyukának nem a hétfejű sárkánnyal vagy a gonosz boszorkányokkal kell megharcolnia a mindennapokban, hanem egy sokkal erősebb démonnal: a félelemmel, hogy elég jó lesz-e erre a feladatra.

 

Anyának lenni ugyanis

  • felelősség,
  • erő,
  • kitartás,
  • következetesség,
  • néha tébolyda, de mindenekelőtt
  • földöntúli szerelem.

Anyaság üvegbe zárva

Amikor valakiből édesanya lesz, új mese kezdődik el az életében. Egy történet, ahol félve, de boldogan indulhat el a kalandok labirintusában. Ahol már semmi más nem fontos, mint megteremteni az egységet a gyermek és a szülő, a világ és a család, a Nap és a Hold között.

 

Ezért indultam el ebbe az irányba én is, amikor Fábián Rékának, a lelkes könyvrajongónak és -kritikusnak az ékszerét kezdtem el megtervezni.

Már régóta követem Instagramon és Facebookon a munkásságát, nagyon szeretem a bejegyzéseit, így hamar kialakult bennem egy kép róla. Réka arra kért, hogy készítsek neki egy nyakláncot, amely őt és kisfiát, Kristófot szimbolizálja.

 

Réka Instagramja alapján egyértelmű volt nekem, hogy a medál központi színe a citromsárga lesz, témája pedig az univerzum. Az az univerzum, ahol a Hold az anyaságot, a nőiséget, az állandóságot, a gondoskodást jelképezi. A Hold ölelésében megpihenő csillag pedig a kisfiút szimbolizálja, aki egy különálló kis bolygó az édesanyja "udvarában".

 

Különálló, mert egy gyermek is saját úttal, saját egyéniséggel rendelkezik, ezért ennek megjelenítéséhez egy másik varázslatos színt választottam. Ez az üvegrész nem csupán egyszerű sötétkék, hanem irizáló kék, amely óvatosan átkúszik lilába...

 

Anyaság üvegbe zárva

 

A két bolygót áttetsző üveglapra olvasztottam, amelyen sárga folyamok húzódnak jelképezve az édesanya és kisfia közös életútját, Kristóf nevének kezdőbetűjét pedig gravírozással jelenítettem meg a gömb alsó részén.

 

A medált egy viszonylag hosszú láncra függesztettem fel. Ha a láncot felvesszük, éppen addig ér, ahol a csoda, a gyermek növekedett.

Egyedi üvegékszer az MJ glass designtól

Mikor elküldtem Rékának a saját egyedi nyakláncát, meghatódva hívott fel. Azt mondta, tökéletesen eltaláltam az ízlését és gyönyörűnek találta az üvegékszert. Elolvasva a hozzá fűzött magyarázatomat, még meg is könnyezte azt. Nekem ez mindennél többet jelentett.

 

Fábián Réka MJ glass design ékszert viselve

Fotó: Fábián Csaba


Remélem, egyszer neked is elkészíthetem a saját ékszeredet. Keress meg, hogy üvegbe foglaljuk a lehetetlent.Vissza