Hogyan hatnak ránk a formák és a minták?

Absztrakt, nonfiguratív vagy beazonosítható? Te milyen mintákat szeretsz? Vagy úgy is kérdezhetném, melyek azok az alakzatok, formák, vonalak, amelyek megdobogtatják a szívedet? Mert, gondolom, az nem kérdés, hogy minden ilyen jelenség hatást gyakorol ránk.

Már a kisbabáknál is megfigyelhetünk érzelmi reakciókat egy-egy anyag, szín vagy testforma kapcsán. Jellemzően ők még a kontrasztos dolgokért rajonganak (hiszen azt látják jól), és a gömbölyű tárgyak vonzzák őket jobban. Mert ahhoz ösztönösen kapcsolódunk. Pszichológusok és kutatók mindezt természetesen az anyaméh puhaságára és az anyák gömbölyűségére vezetik vissza, de ebbe én nem is mennék bele mélyebben. A lényeg számomra elsősorban az, hogy kire hogynak hatnak a formák.

 

Nyitókép: msandersmusic fotója a Pixabay-ről, Kápolna a Thanks-Giving Square-en - Dallas, Texas

 

Így hatnak a vonalak ránk

Nem kell kutatónak lennünk ahhoz, hogy magunkon is kísérletezzünk:

 • Ha éles, egyenes vonalakat, cikkcakkokat látsz, akkor keményebb, határozottabb érzéseket kapcsolsz az adott képhez vagy tárgyhoz.
 • Ha hullámos, gömbölyű, kerek, íves rajzokat és mintákat, akkor békésebb, nyugodtabb érzések kerítenek hatalmukba.

Így van? De ez nem azt jelenti, hogy egyenes vonalakkal ne lehetne harmóniát teremteni, vagy gömbölyűekkel nyugtalanságot. Sok minden múlik az extra „tálaláson”, a színeken, az anyagokon is.

 

Az MJ glass design inspirációi

Amikor az üvegékszereket vagy a lakásdekorációkat készítem, állandóan ilyesmikkel kísérletezem. Folyamatosan inspirálódom a körülöttem lévő dolgokból, de más népek hagyományaiból, kultúrájából, jelképeiből is. Sőt, volt, hogy egy szőnyeg mintája ihletett meg.

Tulajdonképpen minden inspiráló lehet. Tényleg minden. Csak az a lényeg, hogy mennyire van nyitva a szemed és mennyire vagy befogadó. Korábban minden mintát, amire úgy gondoltam, hogy használható az üvegeimhez – szó szerint – gyűjtöttem (vagy a gépemre egy külön könyvtárba vagy a szekrényem fiókjába). Aztán előbb-utóbb fel is használom őket.

Mint a keltákat.

A kelta motívumok hatása a munkáimra

Egyenesen lenyűgöz a motívumkincsük. Az egyik ólomüveg ablakbetétemet is kelta mintával díszítettem, mert képtelen vagyok ellenállni a kelta jelképeknek.

 

 

Talán azért, mert nekik köszönhetem – közvetve – az üvegművességet is. Ha ugyanis nincsenek a kelták, nincsenek üvegékszerek sem. Ők fektették le az üvegművesség alapjait. Még a millefiori üvegekhez is közük van.

Ha utánanézel a keltáknak, megtudhatod, hogy a művészetükben, a vallásukban, a hétköznapjaikban, vagyis mindenhol jelen voltak a minták. Szerintem a Föld legnagyobb művészei ők voltak. Mindent, amivel csak dolguk volt, mintákba, jelképekbe, vonalakba zártak:

 • a hajócsomókat,
 • a termesztett virágaikat,
 • a keresztjeiket,
 • az emberi arckifejezéseket, vagyis tényleg
 • az egész életüket.

A kelta világ és az MJ glass design kapcsolata

A lágy vonalakat erős, egyenes határokkal ötvözték, ezért igazán különleges hatást gyakorolhatnak ránk a kelta minták. Nekem mindig a tudatosság, a végtelen és a kitartás jut eszembe a kelta motívumokról.

Remélem, láttad azt az ékszerszettet, amelyet nem is olyan régen egy japán lánynak készítettem.

 

 

A millefiori üvegben is visszaköszön a végtelen vonalvezetés, az öröklét szimbóluma. Számomra ugyanis megnyugtató úgy hinni, az öröklét valós, és szép lehet.

A többi MJ glass design ékszerszettben azonban – bár mindig gondosan tervezek – bőven teret hagyok a véletlennek is. A tűz olvasztó ereje olyan csodálatos motívumok, alakzatok kialakítására képes, hogy biztosan sohasem tudhatom előre a végeredményt.

Az MJ glass design ékszerformáinak jelentése

Az ékszerek alakjain nem változtat a kemencém, de az összhatáson, a színeken, igen. Ezért is annyira izgalmas számomra, hogy sikerül-e megvalósítanom minden egyes alkalommal, amit elképzeltem.

Az alakzatok, formák tehát „adottak”, és nagyon fontosak is az ékszereimnél, mert minden szettel mást-mást kívánok sugallani.

 • A Flow ékszerekkel a folytonosságot, az áramlást;
 • a Capellával az égbolt csodáit, az asztrológia titokzatosságát;
 • a Lillithtel a női sokszínűséget, kitartást;
 • a Valkűrrel az erő és báj kölcsönhatását;
 • a Cassandrával az őszinteséget és a magunkba vetett hitet;
 • a Zaragoza „kockáival” a tudatosságot, a boldogság megélését;
 • a Miragezsal a káprázatot, az ábrándozás nyugtató hatásait.

Mert az alakzatok, formák, vonalak tényleg hatnak. Kire így, kire úgy, hiszen a társadalmi szabályok, előírások, írott vagy íratlan szépségvariációk befolyásolnak bennünket ebben is. De az MJ glass design ékszereivel, dekorációival arra törekszem, hogy minden „keret” nélkül beengedd a különlegességet. Az alkotásaimét és a te saját lényedét. Mert a különlegesség igazából belőled fakad. Én csak rásegítek.Vissza