MJ glass design Japánban

Soha nem voltam még Japánban, és nagy valószínűséggel nem is leszek. De az egyik ékszerem most mégis éppen odaindult, és ennek kimondhatatlanul örülök. Amikor a felkérést megkaptam, izgatottan álltam a feladat elé, ugyanis valamennyi információm mégis csak van az ottani életről, a Japán kultúráról. Az pedig nagyon szigorú szabályokhoz kötött.

 

Amikor tilos a fülbevaló

Kezdjük egy számomra nagyon lényeges elemmel, a fülbevalóval. Na, azt nem hordhatnak a lányok, ameddig el nem érik a felnőtté válás évét. Hogy ez most éppen a 20 éves kor, az csak egy pillanatnyi állapot, mert 2022-től a Japánok is „lemennek” 18-ra.  (Csak halkan teszem hozzá, hogy még akkor sem fognak nekik mindent megengedni…)

 

Valószínűleg te is tudod, hogy Japánban a fiatalok keze eléggé meg van kötve. Komoly büntetés jár azoknak, akik bármilyen szabályt is megszegnek az iskolában vagy a való életben. Simán kicsapják az embert, ha rajta kapják dohányzáson, vagy épp egy nem illő ruha hordásán. Az alkoholfogyasztás és a fülbevaló viselése ugyanilyen szentségtörés 20 éves kor alatt.

 

Egy kedves törzsvevőm éppen ezért fülbevaló nélküli szettet rendelt tőlem, mert az ékszert egy fiatal japán diáklánynak, a család kedves ismerősének szánta ajándékba. A lány szülei  hagyománytisztelők, így eszembe sem jutott, hogy ellenkezzek. A további csavar az volt, hogy a megrendelőm elárulta a megajándékozott kedvenc színeit: fekete és fehér... Ha ismered a kollekcióimat, akkor sejtheted, hogy ez egy igazán újszerű feladat volt számomra. Azt biztosan éreztem és tudtam, hogy nem gondolkozhatok hagyományos MJ glass designe-ban.

Szokatlan MJ glass design szett születik

Először arra gondoltam, hogy talán pöttyös ékszeregyüttest készítek. A japán lányok szeretik a bohókás dolgokat, a pöttyök pedig igazán fiatalosak és vidámak tudnak lenni. De amint megláttam ezt a millefiori üveget, mégis meggondoltam magam. Eszembe jutott a cseresznyefa-virágzás, az évenkénti Sakura ünnep a Füvészkertben – amelyre már olyan rég el szeretnék jutni –, és felvillantak előttem a kimonós lányok, akik a felnőtté válási szertartásukra igyekeznek. Mert hogy ilyen is van Japánban.

 

csereszefa-viragzas-japanban

Fotó: kazuend

Felnőtté válás Japánban

Mindenki, aki a szertartás napját (január második hétfője) megelőző 12 hónapban betöltötte vagy április 1-ig betölti a 20. életévét, ezen az eseményen lesz hivatalosan felnőtt. A hagyomány szerint a fiatalok a legszebb kimonójukban (furisode) jelennek meg, és különböző szertartásokon vesznek részt. Az ünnepség azt a célt szolgálja, hogy a friss felnőttek megtanulják a felelősségvállalást.

 

Fotó: Kyle Hasegawa

 

Természetesen a szertartásokat afterparty követi, és ahogy az interneten láttam, a friss felnőttek felettébb élvezik a napnak ezt a részét.  Nekem viszont az ajándékékszerrel muszáj volt visszafognom magam, mégsem zavart egy percig sem, hogy ilyen „kényszer” mentén kellett dolgoznom.

 

Nemzetközi együttműködés MJ glass design módra

A millefiori üvegek a muránói üvegmesterek által készített virág-, vagy mint itt is látni, háromszög alakú és mintázatú üvegrúdjai. Különleges megformálási módjukról már írtam az oldalon. Ha esetleg nem olvastad, itt megtalálod. Nos, az olaszok ezeket az üvegrudakat darabolják fel és árulják „szemenként”. Le is csaptam rájuk és igyekeztem egy finom, szolid, mégis fiatalos darabot alkotni belőlük. Különleges arra gondolnom, hogy tulajdonképpen egy olasz-magyar-japán együttműködést hoztam létre a kis műhelyemben.

 

fekete-feher-uvegekszer-szett-millefiori

 

Azt azért egy picit sajnálom, hogy nem kísérletezhettem a fülbevalóval, mert igazán izgalmas lett volna az a feladat is. Remélem, a diáklány hamarosan eléri a felnőttkort, és akkor pótolhatom a szett hiányzó elemét.Vissza