Család, kötelék, Moira

Neked mit jelent a család szó? Hogyan tudnád megfogalmazni? Meg tudnád egyáltalán? Én inkább meg sem próbálom, hiszen mára már - szerencsére - természetes, hogy nemcsak a klasszikus családfogalmat értjük ez alatt a megnevezés alatt, hanem számos más, "modern” felállást is.

 

Engem sokkal jobban foglalkoztatnak inkább maguk a családtagok:

  • az ő személyiségük,
  • az ebből fakadó különbözőségek,
  • az egyének és individuumok összecsiszolódása, ennek folyamata.

De nem akarok most ennyire mély és komoly filozófiai eszmefuttatásokba bonyolódni, csak az érdekelne, hogy te gondolkodtál-e már ezen valaha.

Milyen személyiségek élnek a te családodban?

Mindannyian mások vagyunk, és a gyermekeinken is viszonylag hamar kiütköznek az egyedi személyiségjegyek. Elég korán megmutatkozik ugyanis, hogy kiből milyen típusú felnőtt válhat. Vannak a bátrabbak, a visszahúzódóbbak, a szerényebbek, az óvatosabbak, a “minden lében kanalak” és így tovább.

 

Amikor egy családban mindenki más — már pedig mindenki más —, akkor nagyon érdekes és különleges kapcsolódások alakulhatnak ki.

 

Emlékszel az Örökölt sorsról szóló írásomra? (Itt újból elolvashatod, ha eddig nem sikerült volna.) Ott megemlítettem, hogy a középső gyermekhez egy anya, aki maga is középsőként született, máshogy viszonyul, talán egy kicsit nagyobb megértéssel, mint, mondjuk, az elsőszülöttjéhez. Ez azonban nem mond ellent a fentieknek. Hiszen a családban “megszerzett” születési sorrend nem személyiségfüggő (és ez fordítva is áll), hanem inkább befolyásoló tényező.

 

Nem tudom, tudtad-e, hogy például a gyermekek alapvető személyiségét 7-8 éves korukig lehet megváltoztatni. Én jobban szeretem persze a “terelgetni” kifejezést, mert úgy gondolom, hogy pont azért, amiért mindenki külön egyéniségnek születik, senkinek az individuumát nem szabad “erőszakkal” befolyásolni. Hiszem, hogy megfelelő értékrendekkel felvértezve, szerető közegben a gyermekekből csodálatos felnőttek lehetnek. De ez nem jelenti azt, hogy egyformák is.

Az új Moira-szett igazi családi ékszer

A legújabb Moira szettem őket,

  • a lehetőségek gyermekeit ábrázolják;
  • a családokat, ahol mindenki más;
  • egy szerető légkört, ahol a különbözőségek remekül megférhetnek egymás mellett.

Különleges üvegből késztettem az új darabokat. Fehér matt üvegen friss zöld, rózsaszín és fekete flitterek vannak. Az ékszeregyüttes ezúttal nem irizál és nem úgy színjátszó, mint ahogy a dichroic üvegek. Egyetlen, sokszínű táblából lett minden kivágva, ezzel is szimbolizálva az egységet. Érdekes, szép, igazi nyári darab, ahol a sok különböző momentumból álló elemek egy rendkívüli együttélésben forrtak össze. Mint ahogy a család szerepe is ez lenne: erős, megingathatatlan kötelék kialakítása a tagjai között.

Moira üvegékszer karkötő

Érdekes lehet ezért a saját családunk történetét, a miérteket, a miértjeinket is felkutatni, mert nagyon sok mindenre választ kaphatunk: például hogy a mi családunk inkább sokszínű vagy homogén? Az őseink vajon különböző helyekről jöttek, sokféle kultúrából, vagy nem igazán mozdultak ki egy adott régióból? Vajon valóban úgy hívták-e a dédit, ahogyan mi is ismertük, vagy valamikor idő közben nevet változtatott?

Családfakutatás másként

Régóta követem Lengyelfi Edit családfakutató munkáját , aki már gyerekként elkezdett foglalkozni a múlt történéseivel. A Facebookon, a Felmenők nevet viselő oldalán rövid írásokban mesél olyan sorsokról, amelyek mellett nem lehet szótlanul elmenni. Úgy ír ezekről az emberi életutakról, hogy az olvasó is átérzi a család nehézségeit, az összefonódásokat, és óhatatlanul elgondolkozik a saját kapcsolatain.

 

Edit a következőket írta nekem a családok sokszínűségéről:

 

„A térség, ahol élünk, egy „olvasztótégely”. A családok nagyon színesek! Minden egyes kutatásnál újra és újra rádöbbenek, mennyire csodálatos, hogy az a sok felmenő, aki a családfán szerepel, mind színez rajtunk egy picit. Gondoljunk csak bele, a két szülő, a négy nagyszülő, a nyolc dédszülő, a tizenhat ükszülő, a harminckét szépszülő, a hatvannégy ősszülő stb. mind hozzánk tett valamennyit.

 

A családfa sokszínűségéhez ráadásul hozzájárul az is, hogy a térségben sokféle nemzet élt/él együtt, így a családok nagy százalékánál több ág is valamilyen betelepített vagy épp kitelepített népcsoporthoz tartozik. Ebből következik, hogy esetleg

  • más vallású;
  • más kultúrájú;
  • mégis vagy mégsem nemes;
  • földműves, iparos, szolga vagy orvos stb."

Vagyis Edit szerint mi magunk is elmondhatjuk, hogy egy nagy táblából lettünk kivágva, ahogy a mostani Moira-szettem egyes darabjai is. Te melyik üveg lennél a sorban?Vissza